Vi använder cookies     Läs mer
 

Pressmeddelande

Titta in i Härnösands första trygghetsboende

Fredag den 15 januari invigs Vårstas nya trygghetsboende Fristad med en allmän visning av huset samt några av lägenheterna. Dagen därpå flyttar de första hyresgästerna in i de totalt 20 lägenheterna. 

– Vi vill ge Härnösandsborna möjlighet att se och uppleva det fina huset innan hyresgästerna flyttar in, säger Vårstas direktor Ninni Smedberg.

Fristad är Norrlands, och kanske Sveriges, enda trygghetsboende som är byggt av en idéburen organisation. Huset byggdes 1937 som Västernorrlands första privata vårdhem. De senaste 10-15 åren har det stått mer eller mindre tomt.

– Det var en av anledningarna till satsningen. Vi vill vårda det kulturarv som huset är. Det är för bra för att få förfalla, säger Ninni Smedberg.

– Men framför allt vill vi ge möjlighet till ett friskt åldrande. Vi vill erbjuda en helhet med ett funktionellt boende i en fin miljö och med möjlighet till mycket gemenskap. Det finns ett allt större behov av sådana här boenden.

För att få klassas som trygghetsboende ska lägenheterna vara funktionellt utformade, det ska finnas gemenskapslokaler samt även personal/bovärd på plats  angivna tider. På Fristad gäller även att minst en i hushållet ska ha fyllt 70 år.

Samtliga 20 lägenheter blev snabbt bokade och det står också folk i kö för att få bo på Fristad.

– Det har varit ett stort och nyfiket intresse. Därför känns det roligt att få visa upp det fina huset för Härnösandsborna, säger Ninni Smedberg.

Välkommen till visning av trygghetsboendet Fristad

Tid: Fredag 15 januari kl 15
Plats: Fristad, Vårsta diakonigård 

Alla besökare bjuds på fika

Aktuellt

2017-09-13
16 september finns Syster Ester på Korsmässomarknaden i Härnösand ...
2017-06-21
Nu är årsredovisningen för 2016 klar. Klicka här för att läsa Årsredovisningen...
2017-05-04
De här små godingarna bjuder vi på! Välkomna att besöka oss på Härnösands för...